HTML

Arany Ember

Aranypiac, aranyárfolyam, aranyrúd, aranytömb, arany befektetés, befektetési arany - www.conclude.hu

HTML

Friss topikok

Linkblog

Clicky

2010.11.02. 10:22 Arany Ember

Arany befektetési formák

Címkék: arany befektetes aranypiac conclude aranybefektetes aranyerme erme aranyrud

Fizikai aranyrudak, érmék: a nagybani piac szereplői használják a „London Good Delivery“ rudat, melybe 400 uncia színaranyat öntenek, súlya 12,441 kg . Tehetősebb magánbefektetők körében népszerű az 1 kg-os öntött rúd, amely mobiltelefon méretű. A 100 grammos és unciás színarany lapkák már a lakosság jelentős része számára elérhető árban vannak. A színarany befektetési érmék (bullion coin) pedig a kisbefektetők számára is ideális befektetési méretet kínálnak. A különböző fizikai aranyformák egymásba konvertálhatóak, de nem mindegy, hogy milyen finomítói jelű rúddal ill. bizonylattal rendelkezik a befektető. A „Good Delivery List“-en lévő finomítók rúdjain kisebb az átváltási diszkont, mint azokon a finomítói rudakon, melyek nincsenek rajta ezen a listán. Másik figyelembe veendő szempont a rúd vagy lapka mérete. Minél kisebb a rúd (lapka), annál szélesebb az átváltási marzs. Az arany befektetési érmék, a bennük lévő színarany áron felül még némi felárat is tartalmazhatnak (5-10%), mely a verési költséggel és a numizmatikai értékkel függ össze.

Arany emlékérmék, régi aranypénzek: ez inkább csak a numizmatikában is járatos befektetőknek javasolt befektetés, mert a számított aranyértéken felül igen jelentős felárat is tartalmazhat az érme, amelynek realitását csak nagy tapasztalattal rendelkező szakértő tud helyesen megbecsülni.

Ékszer: az aranyékszerek csak másodsorban tekinthetők befektetésnek, hiszen a másodpiacon legtöbbször csak nagy diszkonttal értékesíthetőek. 

Certifikátok: a fizikai aranyról kiállított értékpapírok, melyeket vagy a másodpiacon vagy a tőzsdén forgatnak. 

Nemesfém számlák: néhány bank és finomító cég szolgáltatásként „arany számla“ vezetést is kínál, amely hasonlóan működik, mint bármely deviza számla, viszont e mögött lehívható aranyfedezet van. 

GoldMoney: jogvédett pénzügyi innováció, arannyal fedezett „aranydeviza“ melyre bankkártya is kibocsátható. 

Bányatársaságok részvényei: az „aranybánya“ társaságok részvényeibe fektetés előnye lehet az osztalékfizetés, hátránya viszont hogy a mögötte lévő aranyfedezet és gazdaságosan kitermelhető készlet bizonytalan. A növekvő politikai és környezeti kockázatot is be kell árazni 

Befektetési alapok: széles a kínálat a diverzifikált nemesfém bányatársasági részvényektől a fizikai arannyal fedezett tőzsdére bevezetett ETF-ekig. Utóbbiak jelenleg a legnépszerűbbek. 

Tőzsdei Derivatív arany termékek: határidős aranykontraktusokat és opciókat adhatunk-vehetünk tőzsdén is. Ez a szektor rendkívül gyorsan növekszik az utóbbi években. Előnye, hogy mind spekulációra, mind pozíció fedezésére kis tőkelekötéssel van lehetőség. Ezenkívűl vannak fizikai leszállítási lehetőséget kínáló kontraktusok is, melyeken keresztül a fizikai arany gyorsan készpénzzé tehető, vagy megfordítva: kedvező áron szerezhető be fizikai arany. 

Befektetési arany-ezüst

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyember.blog.hu/api/trackback/id/tr482415456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása